Składniki:
- 1/2 kg sera białego (półtłusty)
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 2 galaretki (czerowona, żółta)
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- bakalie
- 1 duża i 1 mała paczka podłużnych biszkoptów
- 1 puszka brzoskwiń (lub ananasa, mogą być też owoce sezonowe, do wyboru)
Jak przyrządzić?
Wcześniej rozpuścić obydwie galaretki: żółtą w 0,25 l garnuszku, drugą 0,2 l garnuszku i pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Masło utrzeć z cukrami, dodawać po żółtku i nadal miksować. Dodać ser i bakalie. Na końcu dodać galaretkę żółtą wlewająć powoli, żeby nie zwarzyć.
Tortownicę wyłóżyć folią, wyłożyć dno biszkoptami. Na biszkopty wlać 1/3 ilości masy serowej, na ser odsączone brzoskwinie (lub inne owoce), na owoce 1/3 ilości sera. Na ser ponownie warstwa biszkoptów, na to resztę sera i owoce. Polać wszystko gęstniejącą galaretką. Wsadzić do lodówki na kilka godzin
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, garnuszki i tortownica średniej wielkości
Uwagi:
Po stężeniu sernika wyjąć paterę i trzymać na chłodzie
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | katherine |