Sk艂adniki:
- ryz
- warzywa (cebula, marchew, mrozonka do dan chinskich lub inna dowolna)
- przyprawy (Kostka rosolowa lub smakowa, sos sojowy, plus inne ulubione)
- oliwa
Jak przyrz膮dzi膰?
W garnku gotujemy ryz na "nie za miekko", nie ma sie rozpadac, mozna do wody wrzucic kostke rosolkowa, curry, jak kto lubi.
Wrzucamy na odrobine rozgrzanej oliwy cebule pokrojona w czastki(naprawde musi byc goraca patelnia, a wtedy zamiast udusic warzywa - lekko je obsmazymy, jesli zacznie przywierac, nalezy delikatnie podlac woda, ale najlepiej na sam koniec - wydobedziemy smak a warzywa sie nie rozciapiaja. Po drugie witaminy rozpuszczaja sie w tluszczach co poniektore wiec nawet przy diecie nalezy spozywac tluszcze w niewielkich ilosciach).
Jak juz sie zarumieni dorzucamy marchewke pokrojona w slupeczki, po chwili dorzucamy reszte warzyw z paczki mrozonkowej (fajnie jak sa w niej pieczarki i czerwona fasolka) podlewamy troche sosem sojowym, doprawiamy na pikantnie, mozna dodac curry jak ktos lubi, ja daje pieprz cayenne, pieprz ziolowy, przyprawe kotanyi do masla ziolowego, czasami odrobine przyprawy knorr do dan chinskich.
Jak juz warzywa gotowe i ryz rowniez, przerzucamy osaczony ryz na patelnie z warzywami, doprawiamy jesli trzeba, mieszamy chwile podsmazajac i konsumujemy :) Na talerzu mozna posypac serem:)
Uwagi:
Nazwa rodzinna - ciapa/ pacia, jednak nie oddaje charakteru potrawy, bo warzywa powinny byc chrupiace :)
Istnieje wiele wariacji potrawy - wg mrozonki, ktora mamy pod reka, resztek obiadu (np. schabowego mozna pokroic w paski i dorzucic, to samo z kielbaskami, wedlinami itp), uzytych przypraw.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Przybli偶ony koszt | 10 z艂 |
Autor | Inek |