Składniki:
- 400 g mrożonych malin
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 płatki żelatyny
- 2 łyżki posiekanych zielonych pistacji
Jak przyrządzić?
- Rozmrożone maliny zmiksować z cukrem pudrem.
- Żelatynę rozpuścić, zmieszać z malinami i wstawić na ok. 15 minut do lodówki (tzn. aż masa zacznie żelować).
- Śmietanę ubić (około łyżki zostawić na dekorację) i ostrożnie zmieszać z malinami.
- Imprezę przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki i odczekać, aż stężnieje.
- Udekorować kleksem ubitej śmietany i listkiem mięty lub melisy i obsypać pistacjami.
Uwagi:
Zamiast pistacji także świetnie pasują posiekane, na miodzie skaramelizowane migdały.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Evil_Princess |