Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 50 dag mąki tortowej
- 25 dag margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 0,5 litra śmietany kremówki 36% mocno schłodzonej
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 2-3 opakowania śmietanfixsu (9 g)
Karmel:
- puszka słodzonego skondensowanego mleka
Jak przyrządzić?
Zagniatamy ciasto i pieczemy dwa placki. Najlepsza forma prostokątna (mniejsza), temp. ok. 180 stopni C, czas 20-30 min. Uwaga ciasto jest bardzo kruche! (na dużą blachę bierzemy 1,5 porcji, jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy jeszcze jedno żółtko. Kremówkę ubić, na koniec dodać cukier i śmietanfix. Przełożyć ciasto. Mleko gotować przez 2,5 godziny (na małym ogniu). Potem otworzyć i rozsmarować na placku i po bokach. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto powinno postać przez noc!
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magda |