Kapusta po węgiersku (kiszona)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg mięsa wiepszowego (łopatka, szynka)
- 4 spore papryki kolorowe
- 4-5 dużych cebul
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżki papryki ostrej w proszku
- 3-4 łyżki kminku
- 2 kwaśne śmietany (ok 400g)

Jak przyrządzić?

Kapustę należy mocno odcisnąć lub nawet przepłukać gdy jest bardzo kwaśna. Pokroić dość drobno.Mięso pokroić w kostkę i smażyć na b. gorącym oleju aż odparuje woda. Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w piórka cebulę.W garnku układamy warstwami kapustę, mięso, cebulę, paprykę pokrojoną w paski i przesypujemu przyprawami.Solimy w zależności od tego jak słona jest kapusta.Zalewamy taką ilością wody, abu tylko przykryła kapustę i stawiamy na b. wolnym ogniu na 1,5 do 2 godzin.Na koniec zalewamy całość śmietaną i czekamy aż przesiąknie do dna. Nie należy zbyt mocno mieszać gdyż papryka zmieni nam się w puree :)Smacznego.

Jak podawać?

jako danie główne z ziemniakami lub pieczywem

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 - 8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł
AutorJaś

Kapusta po węgiersku (kiszona): Podobne przepisy

Kapusta po węgiersku (kiszona): wypróbuj również

Powiązane Tematy