Składniki:
Biszkopt: 8 jajek, 20 dag mąki tortowej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 8 łyżek wody, 1 mały proszek do pieczenia.
Ciasto ciemne: 5 jajek, 15 dag mąki tortowej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 5 łyżek wody, 1 mały proszek do pieczenia, 3 łyżki kakao.
Masa: 3 kostki masła (75 dag), 5 jajek, 1 szklanka cukru, 200 ml spirytusu.
Dodatkowo: 1 czekolada gorzka (pokrojona), 15 dag rodzynek (namoczyć w spirytusie), 15 dag orzechów włoskich (pokrojonych).
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić jajka z cukrem do białości, dodać pozostałe sypkie składniki i delikatnie wymieszać na końcu dodać wodę i delikatnie wymieszać - upiec biszkopt.
Ciasto ciemne wykonać tak samo jak biszkopt i upiec.
Masa: Ubić całe jajka z cukrem na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać aż do wystudzenia jajek. Masło utrzeć bardzo dokładnie, następnie dodawawać utarte jajka i bardzo dokładnie utrzeć, dodać spirytus i dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao (wg uznania).
Uwagi:
Wykonanie: Biały biszkopt przekroić na dwie części i obficie skropić rozcieńczonym spirytusem). Na pierwszą część nałożyć masę ciemną, posypać połową bakalii (rodzynki osączyć ze spirytusu), nałożyć biszkopt ciemny również nasączony rozcieńczonym spirytusem, położyć masę białą - posypać drugą częścią bakalii i położyć biszkopt biały. Dowolnie udekorować.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Renia |