Składniki:
- marchew
- pietruszka
- por
- seler
- ziemniaki
- vegeta, sól, pieprz
- uszka z mięsem
- koperek/natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Marchew, pietruszkę, kawałek selera ścieramy na tarce, pora w paseczki. Wrzucamy do garnka i zagotowujemy wodę + sól, pieprz, vegetę. Po chwili dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki- typowa baza do wielu zup. Gdy warzywa będą prawie miękkie (10 min przed końcem gotowania) + uszka. Po zdjęciu z ognia suto posypujemy natką i koperkiem. Proporcje dowolne - efekt bardzo smaczny!
Uwagi:
Geneza powstania tej zupy jest banalna. Miała być ogórkowa - ale ponieważ oprócz ogórków w słoiku znalazłam sporą porcję czegoś niejadalnego ;) - zdecydowałam się na dodanie uszek. Pomimo bezmięsności tej zupki - a dzięki zawartości w uszkach odrobiny mięska - zupka nabiera rosołowego posmaku. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kawka |