Składniki:
- 10 szt. pieczarek
- 10 plastrów boczku wędzonego
- 40 dag sera żółtego
- 2 jajka
- bułka tarta
- wykałaczki
Jak przyrządzić?
Pieczrki umyć, obgotować w gorącej wodzie przez ok. 4 minuty.
Wyjąć z wody, ostudzić, ogonki (trzonek pieczarki) wykręcić lub wyciąć.
Ser żółty zetrzeć na drobnej jarzynowej tarce.Jajka roztrzepać z solą i odrobiną wody, bułkę tartą przesiać.
Kapelusze pieczarek wziąć do ręki i oblepić serem dookoła, uciskając. Wkoło obwinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką.
Obtoczyć w jajku i bułce uciskając, aby uformować kulkę.
Tak uformowane kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st.około 25 minut.Podawać gorące.
Uwagi:
Ogonki pieczarek nie przydadzą się nam do niczego, możemy je zużyć do czegoś innego, np. pizzy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | ANGELA |