Składniki:
- filet z piersi indyka (ok. 1.2 kg), bez kości
- 125 g serka twarogowego (np. Philadelphia)
- sok i starta skórka z połowy niepryskanej cytryny
- 1 żółtko
- 1 średnia cukinia
- po pół pęczka pietruszki i koperku
- 800 g pora
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 300 ml bulionu z drobiu
- 1 kg pomidorów
- salt & pepper
Jak przyrządzić?
- Umyte i osuszone mięso bocznie naciąć tak, aby powstała glęboka kieszeń. Cukinię pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.- Serek zmieszać z sokiem i skórką z cytryny, żółtkiem, koperkiem i cukinią, doprawić do smaku; nafaszerować mięso, kieszeń 'zamknąć' wykałaczkami (evtl. związać).- Mięso oprószyć pieprzem (nie solić, bo zrobi się suche), ze wszystkich stron zarumnienić na oleju (najlepiej od razu w brytfance, która powinna mieć pokrywkę); obłożyć pokrojonym w ok. 2 cm grube plastry porem i obficie obsypać nie za drobno posiekaną natką pietruszki, dolać bulion. Imprezę przykryć i piec (piekarnik nagrzany na 200 stopni C) około 60-70 minut.- 10 minut przed końcem dodać pokrojone w ósemki lub grubsze plastry pomidory.
Jak podawać?
Przed podaniem jeszcze raz obsypać pietruszką. Najlepiej pasuje do tego na sypko ugotowany ryż, ale jeśli ktoś woli ziemniaki, nie ma przeciwwskazań. ;-)
Uwagi:
Porcja ma 430 kcal.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Evil_Princess |