Składniki:
- biała kiełbasa 1 kg
- dwie cebule
- ogórki kiszone 6 szt. średnie
- słoik przecieru pomidorowego 150 g
- liść bobkowy, majeranek, pieprz 5 ziarenek, bazylia i inne zioła
Jak przyrządzić?
Białą kiełbasę gotujemy nie więcej niż 15 min. Końce muszą być zawiązane. Nie dopuścić do popękania kiełbasy.
Dwie cebule kroimy w plasterki (półplasterki) i szklimy na minimalnej ilości oliwy. Kiełbasę układamy na cebuli (wskazany garnek). Ogórki kiszone kroimy w plasterki i przykrywamy nimi kiełbasę. Na wszystko wylewamy przecier. Dodajemy duże ilości majeranku, dwa liście bobkowe, pieprz, bazylię i inne zioła w/g uznania. Po 15 minutach gotowania na średnim ogniu nakłuwamy widelcem kiełbasę by wypłynął "sok". Po kolejnych 15 minutach wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki dwu-trzycentymetrowe. Kiełbasa wraca do garnka, całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 30 min.
Uwagi:
Smak potrawy zależy od jakości kiełbasy (różnie to bywa) i ogórków kiszonych. Ziół nie żałować.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Tomasz |