Składniki:
- Ryż - 2 woreczki- Kiełbasa - 20 dag- Fasolka czerwona z puszki - cała- Cebula - 2 średnie - Czosnek - 2 ząbki- Oliwa z oliwek- Sól- Pieprz- Kurkuma- Curry- Kostka rosołowa - 2- Natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć, dodać ryż i smażyć aż ryż zbieleje. Dalej zalewać porcjami ugotowanego bulionu, wszystko gotowć na wolnym ogniu. Gdy ryż będzie miękki dodać fasolkę, następnie wyciśnięty na prasce czosnek oraz przyprawy, ilość wg uznania(curry mniej, kurkumy na kolor trochę więcej). Jeszcze podgotować dla uzyskania gęstej konsystencji.
Potrzebne przybory:
garnek - 2 sztuki, praska do czosnku, deska do krojenia, nóż, łyżka
Jak podawać?
Wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszkiBrzegi talerza opruszyć kurkumą. Popijać wytrawnym winem.br>br>Życzę smacznego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | magglownica |