Składniki:
Ciasto czekoladowe: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 2 budynie czekoladowe, 1 szklanka mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto kokosowe: 5 białek, 18 dag cukru, 18 dag kokosu.
Masa budyniowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej, 1 budyń śmietankowy, 8 łyżek cukru, 1 i 1/2 kostki masła, 2 łyżki kawy capuccino (śmietankowe lub waniliowe), 1 kieliszek rumu, 5 żółtek, które zostały z ciasta kokosowego.
Jak przyrządzić?
Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier - ubić. Dodać zółtka i jeszcze chwilę ubić. Wymieszać mąkę z kakao, budyniami i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Upiec jak biszkopt.
Ciasto kokosowe: Ubić białka na sztyno, dodać cukier i jeszcze ubić. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Upiec.
Masa budyniowa: Ugotowawć budyń z mleka, cukru, mąki i budyniu. Zdjąc z ognia. Do gorącego budyniu dodawać po jednym żółtku i szybko mieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Kawę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i wystudzić.
Utrzeć masło na puch dodać budyń porcjami utrzeć, a następnie dodać kawę i kieliszek rumu - utrzeć.
Wykonanie: Ciasto czekoladowe przekroić na dwie części. Na pierwszy blat ciasta czekoladowego wyłożyć połowę masy, przykryć blatem kokosowym wyłożyć drugą część masy, przykryć dugą częścią ciasta czekoladowego. Ciasto polać polewą czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Renia |