Składniki:
Śledz słony /matias/ ok.10płatów, 3 duże cebule, musztarda, cukier i pieprz, cytryna, rodzynki, oliwa z pestek winogron.
Jak przyrządzić?
Śledzia moczymy ok. 2-3 godziny. Cebule kroimy w drobną kostke. Zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Rodzynki umyć. Cebule odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. Dodajemy rodzynki. Śledzie układamy na desce /środkami do góry/, posypujemy cukrem, pieprzem i smarujemy musztardą /musztarda musi być w miare delikatna/. Kroimy śledzie na małe kawałki i przekładamy na przemian /śledzie, cebula, śledzie, cebula/, skrapiamy lekko cytryną, zalewamy je oliwą, troszke przycisnąć łyżką. Odstawiamy do lodówki. Zapewniam, że po kilku godzinach będą doskonałe. Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
Ostry nóż, deska, sitko.
Jak podawać?
Z chlebkiem.
Uwagi:
Ten przepis nie jest moim wymysłem. Dostałam go od koleżanki, ale tak mi posmakowały że musiałam się podzielić tym przepisem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | KRYSTYNA |