Składniki:
Blok kokosowy: 5 białek, 20 dag cukru, 20 dag kokosu.
Biszkopt: 4 jajka, 18 dag cukru, 13 dag mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem budyniowy: 1 litr mleka, 2 budynie śmietankowe, 3 łyżki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 50 dag masła, 15 dag orzechów włoskich pokrojonych, 2 gorzkie czekolady, 2 łyżki kakao.
Bita śmietana: 1/2 litra mleka ugotowanego ostudzonego, 2 śnieżki, 1 mała żelatyna (3 łyżki).
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić białka na sztywno, a następnie dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i ubić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Upiec.
Blok kokosowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubić. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia dobrze natłuścić i na tym upiec ciasto kokosowe na lekko złoty kolor.
Krem budyniowy: 3/4 litra mleka zagotować, w reszcie wymieszać budynie i mąkę, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń - wystudzić. Masło rozetrzeć z cukrem do białości, polączyć z ugotowanym budyniem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i pokrojone czekolady, do drugiej części dodać pokrojone orzechy.
Bita śmietana: Rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki wody. Snieżki ubić na sztywno w 1/2 litra mleka, dodać rozpuszczoną żelatynę.
Wykonanie: Na biszkopcie rozsmarować krem czekoladowy, przykryć blatem kokosowym, następnie rozsmarować krem orzechowy. Na kremie orzechowym rozsmarować ubitą śnieżkę. Wierzch posypać startą czekoladą lub kokosem.
Uwagi:
Ja dodatkowo nasączam biszkopt. Do masy dodaję 1 i 1/2 czekolady, resztę ścieram na wierzch. Po upieczeniu blatu kokosowego należy od razu zerwać papier.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Renia |