Składniki:
2 piersi indycze, grzybki marynowane (nie maślaki), ok. 10 dag sera żółtego ostergo (lub lazur), pęczek natki pietruszki, jajko, sucha bułka, ostra musztarda, przyprawa do drobiu, chili, sól, pieprz, smalec (lub olej).
Jak przyrządzić?
Piersi rozbić, ale nie bardzo, posypać przyprawą do drobiu i chili, odstawić do lodówki. Grzybki pokroić drobno, dodać starty ser, posiekane liście natki i jajko. Pół bułki namoczyć i gdy zmięknie, odcisnąć i dodać do farszu. Składniki wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Nakładać na piersi indycze i uformować roladki. Zawinąć ściśle nitką. Obsmażyć przez ok. 5 min na rozgrzanym tłuszczu. Następnie podlać gorącą wodą do połowy roladek i dusić pod przykryciem ok. 40 min, uzupełniając w miarę potrzeby wodą i przekręcając roladki. Gotowe roladki wyłożyć na talerze, a do pozostałego wywaru dodać ok. 2 łyżek musztardy (może być więcej - trzeba próbować) i zagotować. Polać roladki sosem musztardowym. Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska, rondel (głęboka patelnia lub naczynie żaroodporne)
Jak podawać?
Ja podawałam z pieczarkami nadziewanymi serem feta.
Uwagi:
Potrawę wymyśliłam w drodze z pracy w walentynki. Mój chłopak, który uznaje tylko zupę pomidorową i schabowe z ziemniakami, tym razem dał się przekonać do spróbowania i teraz niestety muszę robić przynajmniej raz w tygodniu "Fantazję smakosza". Grzybków trzeba dodać tyle, żeby masa nie była zbyt lejąca (słoiczek 250 ml).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 27 zł |
Autor | skulinkaa |