Cukinia, to warzywo, które coraz częściej gości na polskim stole. Potrawy z jej udziałem są lekkie i delikatne. Cukinia wyśmienicie smakuje zarówno smażona, zapiekana, jak i nadziewana dowolnym farszem. Idealnie komponuje się też z różnymi składnikami surówki. Dziś podajemy przepis na lekkie, jarskie placki z cukinią.
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości,
5 jaj,
5 czubatych łyżek mąki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ze skórki. Następnie zetrzyj na jarzynowej, drobnej tarce.
Jaja wbij do miski i roztrzep widelcem. Ubite połącz ze startą cukinią.
Dodaj mąkę, szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Łyżką formuj małe placuszki i układaj je na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż je na złoty kolor.
Jak podawać?
Na gorące placki można położyć kleks gęstej śmietany i podawać z różnymi surówkami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 7 zł |