Aromat ziemniaków

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg dużych ziemniaków, 20 dag mięsa mielonego, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 1 cebula, papryczka chili, koncentrat pomidorowy, oregano, vegeta, przyprawa do grilla, olej.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki grubości ok. 0,5 cm, obsypać vegetą i odstawić. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażać na gorącym tłuszczu, dodać do niego mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę, posypać przyprawą do grilla - podsmażać ok. 7 min. Pieczarki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać kolejno po jednej warstwie: ziemniaki, pieczarki, mięso. Każdą warstwę posypywać delikatnie oregano i rozprowadzać po pół łyżeczki koncentratu. Na dolną warstwę posiekać trochę papryczki chili. Dusić pod przykryciem ok. 10 min, następnie podlać pół szklanki wody. Gdyby ziemniaki zaczęły od spodu przywierać, podlewać wodą. Dusić na małym ogniu, aż górna warstwa ziemniaków będzie miękka.

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie żaroodporne (lub rondel, głęboka patelnia - wtedy uważać, żeby ziemniaki nie przywarły)

Jak podawać?

Z maślanką:-)

Uwagi:

Pyszne!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł
Autorskulinkaa

Aromat ziemniaków: Podobne przepisy

Aromat ziemniaków: wypróbuj również

Powiązane Tematy