Składniki:
2 piersi kurczaka, 1 duża cebula, 1 główka czosnku, 2 pomidory, 10 dag grzybów - mogą być suszone, 3 kostki rosołowe, śmietana (najlepiej dość kwaśna), jako dodatek ryż (trzy torebki), przyprawy: pieprz, czerwona papryka, oregano, bazylia, curry - według uznania.
Jak przyrządzić?
Gotujemy ryż na jednej kostce rosołowej.Podsmażamy część czosnku drobno zmiażdżonego, wrzucamy cebulę, dwa obrane ze skóry pomidory i dusimy, do tego wrzucamy drobno pokrojone piersi kurczaka obtoczone w pieprzu. Jednocześnie gotujemy grzyby również z kostką rosołową, dobrze podgotowane (ok. 1 godz.) siekamy i razem z wywarem wrzucamy do duszącego się mięsa. Wyciskamy resztę czosnku na patelnię i przyprawiamy. Aby zageścić sos, dodajemy pół szklanki śmietanki.
Potrzebne przybory:
2 garnki, patelnia, nóż, deska
Jak podawać?
Podajemy z ryżem, najlepiej w miseczce - oblać ryż kurczakiem z sosem.
Uwagi:
Był to mój eksperyment, ale wyszedł bardzo smaczny:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ewa |