Składniki:
1 l wody,
230 g cukru,
6 g kwasku cytrynowego,
4 g drożdży.
Jak przyrządzić?
Ja robię "szlachetne wino cukrowe", czyli wino robione z cukru. Jest tańsze i łatwiejsze, a smakuje jak bordo. Robię to z cukrowego moszczu, a przepis podaję na litr 13-procentowego winka:Rozpuścić cukier i kwas w wodzie, dodać drożdży, zamknąć w butelce z rurką fermentacyjną. Fermentować 1 miesiąc. Przesączyć i zostawić do 3-5-miesięcznego dojrzewania.
Potrzebne przybory:
balon, rurka fermentacyjna
Uwagi:
Zalety:cukier się nie psuje,nie trzeba wyciskać soku,wychodzi taniej,mniej obliczeń i ceregieli.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 litr |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Tośmak |