Madera – wino z charakterem
SABINA STODOLAK • dawno temuMadera, to obok porto i ouzo najbardziej znany portugalski trunek. Maderę produkuje się od ponad 300 lat na wyspie Madera od której pochodzi nazwa trunku. Początek produkcji wina jest identyczny z tradycyjnym, kiedy jednak sok winogronowy zostanie przelany do beczek, zaczyna się proces tworzenia madery – nieco inny od tradycyjnego leżakowania. Najważniejszym jego elementem jest estufagem czyli proces, w którym wino leżakuje w wysokich temperaturach (w pomieszczeniu jest około 50 stopni).
W zależności od tego kiedy do soku z winogron doda się alkoholu wzmacniającego, otrzymujemy różne rodzaje madery:
- Malmsey – do tej odmiany dodaje się alkohol najwcześniej. Jest to ciemnoczerwone, pełne smaku wino. Jest najsłodszym rodzajem madery o delikatnym smaku palonego karmelu.
- Bual– również słodkie wino, o orzechowym posmaku (niekiedy wyczuć można również czekoladę). Najczęściej podawane do serów. Jest to wino lżejsze w smaku niż Malmsey.
- Verdelho – podawane jako aperitif. Lekko wytrawne, ale również delikatne.
- Secial – alkohol dodawany jest po całkowitej zamianie cukrów, dlatego też jest to wino wytrawne, ostre, bardzo trwałe. Lekkie i doskonałe przed posiłkiem, na zaostrzenie apetytu.
Z ciekawostek warto dodać, że madera w odróżnieniu od zwykłych win, może być przechowywana bez szkody dla smaku przez długi czas. Nawet otwarta wytrzyma nawet kilka miesięcy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze