Składniki:
Niepełna szklanka cukru (200 g),
kostka margaryny (200 g),
6 czubatych łyżek mąki pszennej (120 g),
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej (120 g),
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
otarta skórka z pomarańczy (lub aromat),
ewentualnie dżem pomarańczowy.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz utrzeć ze skórką pomarańczową, dodać jajka i cukier. Połączyć mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do masy wsypać makę. Wymieszać. Formę keksową (długości 30 cm) wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 175 stopni. Wystudzone ciasto przekroić i posmarować dżemem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | J. |