Składniki:
1 kilogram białej kapusty,
1/2 kilograma ziemniaków,
10 dag wędzonego boczku,
2 łyżki mąki,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz i kminek do smaku
Jak przyrządzić?
Kapustę opłukać, oczyścić ze zwiędłych liści, pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować bez przykrycia. Gdy będzie już prawie miękka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni tłuszcz. Wsypać mąkę do boczku, rozprowadzić ją, wlać 3 łyżki zimnej wody, rozmieszać. Zasmażkę wraz ze skwarkami (boczkiem) dodać do kapusty i ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem, zakwasić sokiem z cytryny, wsypać łyżeczkę kminku.
Jak podawać?
Można podać do duszonych żeberek lub jako samodzielne danie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | magda |