Składniki:
8 podwójnych płatów marynowanych śledzi, mały słoiczek majonezu Kujawskiego (może być również inny, ale Kujawski jest bardziej pikantny), jogurt naturalny, 2-3 cebule, pieprz.
Jak przyrządzić?
Najpierw proponuję posiekać cebulę w drobną kostkę i pozostawić na około 15 min, aby wyparowały olejki eteryczne cebuli. Następnie ze śledzi zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Sos majonezowo-jogurtowy robi się bardzo prosto: do miseczki wrzucić cały majonez ze słoika i jogurt, dodać szczyptę pieprzu i wymieszać. Następnie w większej misie pokrojone śledzie ułożyć na dnie, na nie położyć cebulę, a następnie oblać sosem i tak powtórzyć parokrotnie. Odstawić do lodówki na około 2 godz., aby mogło się wszystko przegryźć. Życzę smacznego!
Uwagi:
Można zamiast śledzi marynowanych na wagę kupić dwa słoiczki rolmopsów z ogórkiem. I również ogórek możemy pokroić w kostkę i wrzucić go do naszych śledzi.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | tinusia |