Ciekawa przekąska serowa, zwłaszcza, że zwykle przygotowując przekąski, korzystamy z krowich serów żółtych albo białych. Żeby tę monotonię przełamać, zastosujmy sery kozie i owcze, bo mają bardziej intensywny smak i są zdrowsze. Kulki z koziego sera można wykonać w ciągu kilku minut, a posiłek nabierze dzięki nim odświętnego charakteru. Zaostrzą też smak przed daniem głównym. W przepisie użyliśmy jako dodatku koperku, ale inne zioła też są wskazane, zwłaszcza bazylia i tymianek.
Składniki:
50 dag koziego twarożku,
1 ząbek czosnku,
3 łyżeczki posiekanego koperku,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka majonezu,
1 łyżka śmietany,
Do przybrania: kilka gałązek koperku lub natki pietruszki oraz liście sałaty.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki mieszamy aż do jednolitej masy, po czym robimy z niej kulki o średnicy około 2 cm.
Układamy je na sałacie, ozdabiamy koperkiem lub pietruszką.
Jak podawać?
Podajemy z krakersami, grzankami lub kromkami żytniego chleba.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |