Przekąski - fantazyjne i wyszukane lub proste i popularne - zawsze sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich czy rodzinnych. Galaretkę z nóżek pierwszy raz w życiu jadałam u mojej babci, później u mamy, teraz sama wracam do tego dania, mimo że nie należy do niskokalorycznych. W moim domu zawsze wzbudza zainteresowanie i jest chętnie zjadane przez gości. To tradycyjna, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna propozycja na zbliżające się święta.
Składniki:
1 kg nóżek wieprzowych,
2 marchewki,
1 pietruszka,
mały seler,
1 cebula,
2 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1 ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
Nóżki dokładnie oczyścić i zalać taką ilością wody, by tylko pokryła mięso.
Dodać włoszczyznę, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz.
Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i pokroić w kostkę.
Ułożyć w salaterkach.
Ugotowaną marchewkę pokroić i dodać do mięsa.
Wywar przecedzić i wlać do salaterek.
Nie potrzebna jest żelatyna.
Wywar pozostawić do stężenia.
Po wystudzeniu, można wstawić do lodówki.
Jak podawać?
Galaretkę podawać na liściach sałaty z plastrami cytryny lub kroplą octu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |