Dla większości z nas słodkie co nieco jest jedną z największych przyjemności dnia. Cudowny smak bitej śmietany, słodkich owoców, rozpływającej się w ustach czekolady nie należy do łatwo zapomnianych doznań. Desery, których nie trzeba piec w piekarniku, cieszą się dużą popularnością, są łatwiejsze w przygotowaniu i pewne – bo nigdy się nie przypieką. Jeżeli chcesz zobaczyć radosny błysk w oczach swoich gości, przygotuj im deser śmietankowy.
Składniki:
1l śmietanki 30%,
5 łyżek cukru pudru,
2 cukry waniliowe,
2 galaretki o różnych kolorach,
6 łyżek żelatyny,
owoce z puszki (np. brzoskwinie, morele, ananasy ).
Jak przyrządzić?
Przygotować galaretki (każdą oddzielnie ) z połowy ilości wody jaka jest podana w przepisie.
Galaretki odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno.
Do żelatyny dodać niewielką ilość zimnej wody a następnie wstawić ją do gorącej kąpieli ciągle mieszając aż się rozpuści.
Ciepłą wlać do ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać, a następnie dodać pokrojoną galaretkę i owoce.
Wszystko przelać do tortownicy i wstawić do lodówki na około godzinę.
Jak podawać?
Najbardziej smakuje do poobiedniej herbaty lub kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |