Przekąski muszą być nie tylko smaczne, powinny też ładnie wyglądać. Dobrze, jeśli są także zdrowe. Podstawowym składnikiem rolady są kiełki, a powszechnie wiadomo, że kiełki to zdrowie. Można użyć tu każdego gatunku kiełków, choć najciekawszy efekt uzyskamy dodając rzodkiewkowe. Roladki pięknie prezentują się na stole i na pewno zdobędą podniebienia gości. Warto zadbać o jakość sera i nie serwować taniej podróbki o mdłym smaku.
Składniki:
30 dag kiełków rzodkiewki,
30 dag ostrego żółtego sera pokrojonego w cienkie plastry,
10 dag masła,
2 łyżki majonezu,
3 łyżki keczupu,
1 puszka czerwonej fasoli,
sól i pieprz.
wykałaczki.
Jak przyrządzić?
Fasolę odsączamy i miksujemy z masłem, keczupem i przyprawami na jednolitą masę.
Plastry sera smarujemy masą fasolową.
Brzeg każdego plastra smarujemy odrobiną majonezu i układamy na nim kiełki.
Ser delikatnie zwijamy w ruloniki.
Ruloniki kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki i każdy spinamy wykałaczką.
Jak podawać?
Układamy w stos i podajemy na półmisku.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |