Relisz paprykowy - Przepis

Przepis kulinarny
Relisz paprykowy Zobacz 8 zdjęć

Aż trudno uwierzyć, ale kiedyś kuchnia europejska w ogóle nie znała papryki. Co w takim razie jedli Węgrzy? Albo Hiszpanie? Na szczęście dziś papryka jest już dobrze znana i chętnie używana w kuchni w postaci past, sosów i mieszanek przyprawowych. Relisz paprykowy, który wam dzisiaj proponuję, doskonale nadaje się do pieczonych mięs i wędlin. Sięgamy po niego chętnie zimą, gdy na półkach sklepowych brakuje papryki lub jest bardzo droga.

Składniki:

1kg czerwonej papryki,
2 cebule,
1 szklanka octu jabłkowego,
¾ szklanki cukru,
2 łyżeczki ziaren gorczycy,
2 lub 3 papryczki chili lub jedna łyżeczka chili w płatkach.

Jak przyrządzić?

Paprykę oczyścić z ziarenek i białych części, pokroić w kostkę.

Cebulę posiekać.

Do garnka wrzucić paprykę, cebulę, wsypać cukier, sól, gorczycę i wlać ocet.

Gotować na małym ogniu około 40 minut.

Jeżeli cały płyn nie wyparował podczas gotowania, odlać jego nadmiar.

Paprykę zmiksować i gorącą wkładać do niedużych słoików.

Pasteryzować 15 minut.

Jak podawać?

Podawać do mięs, warzyw i wędlin.

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania75 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt13 zł

Relisz paprykowy: Podobne przepisy

Relisz paprykowy: wypróbuj również

Sos paprykowy - przepis

...   Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek oraz pieczonej polędwicy. Podany z ryżem nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jak zrobić sos paprykowy? Przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo ... Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek ...

dawno temu

Ser camembert i dressing paprykowy

... Ser camembert jest pyszny sam w sobie, ale czasem warto, dla urozmaicenia, podawać go ze smacznymi dodatkami. Tym razem przygotuj dressing paprykowy. Potrawa będzie naprawdę wyjątkowa. To znakomita przystawka na przyjęcia i spotkania z ...

dawno temu

Zupa paprykowa z kaszą

... Zupa paprykowa z kaszą to pyszne i dość oryginalne danie. Na pewno nie przygotowuje się jej tak często jak ogórkowej czy pomidorowej. Warto urozmaicać swoje menu, by dostarczać organizmowi różnych ... do zupy razem z przecierem i śmietaną. ...

dawno temu

Domowe chipsy - kto się im oprze?

... wielu konserwantów, które są dodawane do tego przysmaku. Niewielkie to pocieszenie, ale zawsze coś. Takie, zrobione własnymi rękami, chipsy paprykowe robią też furorę na imprezach. ... wielu konserwantów, które są dodawane do tego przysmaku. ...

dawno temu

Jak zrobić pizzę, ale niezwykłą?

... Pizza okrągła, pizza kwadratowa. Co za nuda. A gdyby tak zrobić pizzę wężową? Czarne oliwkowe oczy, czerwony paprykowy język, a pancerz jaki tylko zechcesz. Może być na przykład ananasowo-cebulowo ... -szynkowo-paprykowy. I co ty na to? Taka ...

dawno temu

Szybkie dipy do warzyw

... rozetrzesz z żółtkami oraz doprawisz musztardą, curry, solą i pieprzem. Krok 4 Jak zrobić dip paprykowy? Wymieszaj czwartą część z ketchupem, pastą paprykową i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj tabasco i pieprz. Smacznego! Pamiętaj, że możesz ...

dawno temu

Piekielnie ostra zupa z czerwonej papryki

... Dziś chciałabym przedstawić bardzo ciekawy przepis na zupę paprykową. Receptura dzięki swojej ostrości i składnikom wpisuje się w kuchnię meksykańską. Podstawą zupy, o której będziemy mówić ... składnika. Paprykowe akcenty w zupie A teraz czas ...

dawno temu

Kolorowa sałatka - jak konfetti

... , sałatkę paprykową i udekoruj ją cebulkami perłowymi i minikolbami kukurydzy. Posyp wszystko natką. Smacznego!   ...

dawno temu

Jakie właściwości mają orzechy?

... Orzechy to bogactwo witamin i mikroelementów. Na półkach sklepowych można spotkać wiele rodzajów orzechów – prażone, solone, w miodzie, w czekoladzie, w panierce paprykowej. Najzdrowsze ...

dawno temu

Grzeszne papryczki - Peter Peppers

... z papryki jest na tyle ostry, że może poparzyć skórę. Dlatego hodowcy noszą lateksowe rękawiczki. Proces suszenia papryki i jej proszkowania również jest niebezpieczny – wystarczy odrobina paprykowego ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

... z pieczarkami i ziemniakami. Co więcej, duże pole do popisu daje nam również możliwość przygotowania sosów, do których zaliczyć można takie ich rodzaje, jak koperkowy, czosnkowy, paprykowy ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska

... się do jej przygotowania, zależą od indywidualnych upodobań. Może to być więc roztopiony ser żółty z szynką, posmarowany paprykowo-pomidorowym sosem, ale świetnie sprawdzi się także dodanie do całości ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... , pomidorów i przypraw jest zazwyczaj podawana po paprykowych żniwach, czyli latem i jesienią. Przygotowując dania węgierskie, nie możemy zapomnieć o nadziewanej papryce. Wypełnione ryżem lub kaszą ...

dawno temu

Zdrowa tortilla na śniadanie? Dlaczego nie!

... , paprykowym lub serowym smaku. Wywodzi się z Meksyku, gdzie noszi nazwę nachos. U nas oczywiście wszystkie te odmiany są znane i lubiane. Chyba najbardziej popularnym rodzajem tortilli jest wersja ...

dawno temu

Chcę mieć dwóch naraz

... , czekoladowe lody z rodzynkami, ostrą pastę paprykową i zupę pomidorową babci. Nie rozstaje się z komórką, ma wielu przyjaciół, lubi podróżować, czytać książki i marzy o seksie z dwoma mężczyznami ...

dawno temu

Soki z warzyw leczą i oczyszczają

... , wzrost i zdrowie naszych włosów, cery i paznokci. Dzięki dużej zawartości siarki i krzemu leczy trądzik młodzieńczy. Paprykowy Dba o układ wydalania. Leczy wzdęcia i skurcze jelit. Podobnie jak ogórkowy ...

dawno temu

Powiązane Tematy