Aż trudno uwierzyć, ale kiedyś kuchnia europejska w ogóle nie znała papryki. Co w takim razie jedli Węgrzy? Albo Hiszpanie? Na szczęście dziś papryka jest już dobrze znana i chętnie używana w kuchni w postaci past, sosów i mieszanek przyprawowych. Relisz paprykowy, który wam dzisiaj proponuję, doskonale nadaje się do pieczonych mięs i wędlin. Sięgamy po niego chętnie zimą, gdy na półkach sklepowych brakuje papryki lub jest bardzo droga.
Składniki:
1kg czerwonej papryki,
2 cebule,
1 szklanka octu jabłkowego,
¾ szklanki cukru,
2 łyżeczki ziaren gorczycy,
2 lub 3 papryczki chili lub jedna łyżeczka chili w płatkach.
Jak przyrządzić?
Paprykę oczyścić z ziarenek i białych części, pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać.
Do garnka wrzucić paprykę, cebulę, wsypać cukier, sól, gorczycę i wlać ocet.
Gotować na małym ogniu około 40 minut.
Jeżeli cały płyn nie wyparował podczas gotowania, odlać jego nadmiar.
Paprykę zmiksować i gorącą wkładać do niedużych słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Jak podawać?
Podawać do mięs, warzyw i wędlin.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 13 zł |