W naszym kraju zupy są bardzo popularnym daniem i możemy je jeść bez poczucia winy, pod warunkiem - że nie są zbyt tłuste. Ostatnio ich charakter uległ znacznemu przeobrażeniu. Częściej przyrządzamy zupy lekkie, delikatne, kremowe, bez dodatków mięs. Również tempo życia zmusza nas do poszukiwania prostych i błyskawicznych rozwiązań. Oto przykład zupy lekkiej, rozgrzewającej, doskonałej na jesienne słoty i co ważne - szybkiej i nieskomplikowanej.
Składniki:
1kg miąższu dyni,
około 1l bulionu warzywnego (może być z kostki drobiowo-warzywnej),
3-4 ząbki czosnku,
2 łyżeczki curry,
2 łyżeczki imbiru,
50g płatków migdałowych,
4 łyżeczki parmezanu,
odrobina soli,
ziarenka czerwonego pieprzu,
odrobina słodkiej czerwonej papryki.
Jak przyrządzić?
Dynię obrać ze skórki, a miąższ oczyścić z pestek.
Pokroić ją w kostkę, dodać do bulionu warzywnego i gotować wraz czosnkiem na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka.
Następnie dodaćcurry, imbir, przyprawić solą i pieprzem.
Zupę zmiksować na papkę.
Rozlać do miseczek.
Posypać parmezanem (jeśli dbasz o linię, zrezygnuj z sera) i czerwonym pieprzem.
A na środek miseczki ułożyć górkę płatków migdałowych.
Jak podawać?
Można podawać z czosnkowym pieczywem, z groszkiem ptysiowym, z makaronem sojowym i jajecznym lub z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |