Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Składniki:
3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.
Jak przyrządzić?
Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.
Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.
Dodać do gotującego mleka.
Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.
Przygotowanie zacierek:
Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.
Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.
Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.
Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.
Jak podawać?
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |