Kuchnia azjatycka ma wielu zwolenników. Ale czy często zdarza się wam jeść kulinarne wynalazki z Indonezji? Egzotyczny aromat cynamonu, skórka cytrynowa, migdały, to wszystko gwarantuje niecodzienne doznania. Tym bardziej, że wykonanie tego ciasta jest dosyć proste. Spośród jego wielu zalet warto wymienić jeszcze jedną - jest bardzo sycące i zaspokoi apetyt całej gromady gości. Ciężkie i słodkie ciasta lubimy szczególnie jesienią i zimą. Zafundujmy więc sobie trochę egzotycznych kalorii.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki,
15 dag masła,
10 dag cukru,
szczypta soli.
Nadzienie:
3 jajka,
15 dag cukru,
½ szklanki śmietany (22%),
½ szklanki pełnego mleka,
szczypta soli,
4 utarte sucharki,
3 łyżki tartej skórki z cytryny,
20 dag zmielonych migdałów,
2 łyżeczki cynamonu,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru pudru.
1 kg suchego grochu i pergamin.
Jak przyrządzić?
Mąkę na ciasto wysypujemy na stolnicę, poza jedną łyżeczką, którą odkładamy na później.
Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól i całość porządnie zagniatamy.
Jak każde kruche ciasto, także i to musi znaleźć się przynajmniej na godzinę w lodówce.
Po godzinie stolnicę posypujemy odłożoną wcześniej łyżeczką mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 cm tak, aby wypełnić nim formę o średnicy 26 cm.
Ciasto delikatnie układamy w formie, mocno dociskamy brzegi i nakłuwamy widelcem.
Na wierzch kładziemy pergamin i wsypujemy groch, dzięki któremu ciasto dobrze się upiecze.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na 10 minut.
Tymczasem jajka ubijamy z cukrem i tak powstały krem jajeczny ucieramy najpierw ze śmietaną, mlekiem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym ostrożnie mieszamy ze skórką cytrynową, zmielonymi migdałami i drobno pokruszonymi sucharkami.
Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy upieczony spód z kruchego ciasta, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu, studzimy ciasto, a następnie obsypujemy je lekko cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |