Cebularz - Przepis

Przepis kulinarny
Cebularz Zobacz 7 zdjęć

Nie wiesz co zrobić na spotkanie z przyjaciółmi? Zaskocz ich! Bułeczki z ciasta do pizzy z dodatkiem oliwy z oliwek oraz z dużą ilością podsmażonej cebuli to pyszna i bardzo prosta przekąska. Są sycące, więc już po jednej mini pizzy z cebulą poczujesz pełny brzuch. Zamiast mordować się podczas przyrządzania ciast, podaj ciastko w wersji słonej i pikantnej - ciepłe, puszyste cebularze.

Składniki:

2 - 3 cebule,
400 g mąki,
50 g drożdży,
około 8 łyżek oliwy z oliwek,
szklanka mleka rozcieńczonego z 2/3 szklanki wody,
pół łyżeczki soli.

Jak przyrządzić?

Pokrój cebulę w plastry i podsmaż na patelni, aż zrobi się szklista.

Do 400 g mąki dodaj drobno posiekane drożdże.

Na środku miski z mąką zrób małe wgłębienie i wlej do niego 4 łyżki oliwy z oliwek.

Delikatnie wymieszaj składniki.

Dodaj sól.

Wyrabiaj ciasto dolewając małymi porcjami wodę zmieszaną z mlekiem.

Zagniataj przez 5 - 10 minut.

Następnie odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zakrywając szczelnie czystą ściereczką).

Podziel ciasto na pięć równych części i formuj placki o średnicy 20 cm i grubości 2 cm.

Górę placka polej niepełną łyżeczką oliwy i wyłóż cebulę.

Następnie połóż cebularze na blasze i piecz około 15 minut w 180 stopniach.

Jak podawać?

Podawaj z herbatą lub grzanym piwem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje5
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł

Cebularz: Podobne przepisy

Powiązane Tematy