Grzyby zbierano i jadano „od zarania dziejów”. W starożytności uważano je za cenny dar bogów. Polacy uwielbiają zbierać grzyby. Jest wśród nich także wielu zwolenników weków i potraw z grzybów. Trafiają one na wigilijny stół do barszczu, zupy grzybowej i farszu pierogów, pojawiają się także w codziennej kuchni - marynuje się je, smaży jak kotlety schabowe, dodaje do krupniku i dusi ze śmietaną. Przepis na tę ostatnią wersję króluje wśród grzybowych frykasów w mojej rodzinie.
Składniki:
500 g różnych świeżych grzybów (np: maślaki, podgrzybki, kozaki, prawdziwki),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
50 g masła,
200 g śmietany,
2 łyżki oleju,
pęczek pietruszki,
łyżka tymianku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby dokładnie myjemy, najlepiej pod bieżącą wodą (nie moczymy).
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy chwilę na oleju, aż zmięknie i się lekko zarumieni.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby i dusimy około pół godziny.
Pod koniec duszenia dodajemy masło, rozgnieciony czosnek i znów dusimy pod przykryciem około 10 min.
Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, tymianek, śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać?
Grzyby podajemy z pieczywem lub jako dodatek do mięs.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 16 zł |