Sezon grzybowy trwa. Trzeba korzystać z darów natury. Jesienią na naszym stole nie może zabraknąć potraw z grzybów. Mówi się, że grzyby nie mają zbyt wielu walorów odżywczych, że są ciężko strawne. To przemawia przeciwko nim. Ich wielkim plusem są za to walory smakowe i to jakie... Zapomnijmy więc na moment o zdrowym odżywianiu. Niech na naszych stołach zagoszczą grzyby.
Składniki:
0,5 kg świeżych kurek,
2 cebule,
2 łyżki masła,
50 g wiśniówki,
1 szklanka gęstej śmietany do zup i sosów,
pęczek natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Kurki dokładnie umyć, pokroić tylko większe grzyby (małe niech pozostaną w całości).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Dodać grzyby i smażyć na małym ogniu 15 min.
Do kurek dodać wiśniówkę i dusić aż płyn wyparuje.
Dodać natkę pietruszki, sól i pieprz.
Sos zabielić śmietaną.
Wszystkie składniki wymieszać i jeszcze chwilę smażyć aż sos zgęstnieje.
Jak podawać?
Gotowy sos podajemy do kotletów schabowych, drobiowych i do karkówki.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |