Cielęcina jest tak drogim mięsem, że jeśli już decydujemy się na jej podanie, zadbajmy o jakość przepisu. Roladki to danie wykwintne, ale swojskie. Pasują do brukselki, surówki z kapusty kiszonej, mizerii i do wszelkich sałat. Polecam również towarzystwo czerwonego wina. Można je także jadać na zimno, krojąc w plasterki i podając z pieczywem. Dzięki obecności ciągnącego się żółtego sera polubią tę potrawę także dzieci. To danie pewne. Posmakuje najbardziej wybrednej teściowej. Może nawet usłyszymy od niej jakieś dobre słowo…
Składniki:
8 plastrów cielęciny,
8 cienkich plasterków surowego wędzonego boczku,
25 dag ostrego żółtego sera,
pół szklanki śmietany,
4 łyżki oleju,
cytryna,
4 łyżki siekanej natki pietruszki,
suszone oregano,
pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Mięso rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć przyprawami i na każdym kotlecie ułożyć po 2 - 3 plasterki żółtego sera i plasterek boczku.
Zwinąć całość ciasno i związać nitką.
Usmażyć na rozgrzanym oleju, a gdy mięso się zarumieni doprawić sokiem z cytryny i wlać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami ciepłej wody.
Dusić około 20 minut, od czasu do czasu obracając roladki.
Jak podawać?
Najlepiej smakują z ziemniakami i gotowaną brukselką, którą, dla lepszego efektu, po ugotowaniu podsmażamy na odrobinie masła z bułką tartą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 45 zł |