Dowód na to, że indycze mięso może być smaczne, a nawet bardzo smaczne. Szczególnie w zestawie z białym winem. Leniwe niedzielne popołudnie spędziliśmy przy piekarniku, bo póki w koszu tkwiły bakłażany, nie mogliśmy przestać piec. Mięsa wystarczyło, bo ta potrawa potrzebuje go naprawdę niewiele. Włoskie klimaty, zapach gałki muszkatołowej, wino i cała masa świeżych bagietek. Z przyjemnością przyjęłam nową dostawę kalorii. Ale nic to... od jutra wszędzie będę się poruszać rowerem.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa z indyka,
1 łyżka oleju,
1 duża cebula,
3 bakłażany,
sól, pieprz.
Sos beszamel:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.
Do posypania:
2 łyżki startego sera.
Do wysmarowania naczynia żaroodpornego:
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Bakłażany kroimy wzdłuż, na plastry o grubości ok. 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby usunąć goryczkę.
Na oleju szklimy cebulę, wkładamy mięso i podsmażamy je przez ok. 5 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Teraz beszamel. Roztapiamy w garnuszku masło, dodajemy mąkę, a kiedy się spieni, dolewamy powoli mleko cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki.
Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Plastry bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Na plastrach bakłażana rozkładamy cienką warstwę mięsa, zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Jak podawać?
Podajemy z bagietką i sałatą.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |