Indyk mielony na bakłażanie

Przepis kulinarny
Indyk mielony na bakłażanie Zobacz 5 zdjęć

Dowód na to, że indycze mięso może być smaczne, a nawet bardzo smaczne. Szczególnie w zestawie z białym winem. Leniwe niedzielne popołudnie spędziliśmy przy piekarniku, bo póki w koszu tkwiły bakłażany, nie mogliśmy przestać piec. Mięsa wystarczyło, bo ta potrawa potrzebuje go naprawdę niewiele. Włoskie klimaty, zapach gałki muszkatołowej, wino i cała masa świeżych bagietek. Z przyjemnością przyjęłam nową dostawę kalorii. Ale nic to... od jutra wszędzie będę się poruszać rowerem.

Składniki:

50 dag mielonego mięsa z indyka,
1 łyżka oleju,
1 duża cebula,
3 bakłażany,
sól, pieprz.

Sos beszamel:

2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.

Do posypania:

2 łyżki startego sera.

Do wysmarowania naczynia żaroodpornego:

łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Bakłażany kroimy wzdłuż, na plastry o grubości ok. 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby usunąć goryczkę.

Na oleju szklimy cebulę, wkładamy mięso i podsmażamy je przez ok. 5 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Teraz beszamel. Roztapiamy w garnuszku masło, dodajemy mąkę, a kiedy się spieni, dolewamy powoli mleko cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki.

Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Plastry bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Na plastrach bakłażana rozkładamy cienką warstwę mięsa, zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.

Zapiekamy w piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Jak podawać?

Podajemy z bagietką i sałatą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt25 zł

Indyk mielony na bakłażanie: Podobne przepisy

Indyk mielony na bakłażanie: wypróbuj również

Powiązane Tematy