Piersi kurczaka z ananasem

Przepis kulinarny
Piersi kurczaka z ananasem Zobacz 5 zdjęć

Potrawy z piersi kurczaka to szybkie danie i gwarancja dobrego smaku. Doskonale komponują się z owocami (w wersji na słodko) i smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Moi domownicy najbardziej lubią to danie z dodatkiem ostrej papryki. Powstaje słodko-ostra wariacja na temat kurczaka z pysznym ananasowym sosem i kawałkami owoców.

Składniki:

50 dag filetów drobiowych,
puszka ananasa,
3 duże ząbki czosnku,
3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
mielona ostra papryka,
cukier, sól,
oliwa do smażenia.

Jak przyrządzić?

Umyte mięso pokroić na kawałki, posmarować wyciśniętym czosnkiem, oprószyć papryką, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie.

Przełożyć do rondla, zalać sokiem z ananasa i uzupełnić wodą, tak aby mięso było przykryte płynem.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojonego ananasa.

Dusić jeszcze 5 minut.

Doprawić solą, cukrem i papryką. Sos powinien być ostro - słodki.

Jak podawać?

Podawać z ryżem lub pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt14 zł

Piersi kurczaka z ananasem: Podobne przepisy

Piersi kurczaka z ananasem: wypróbuj również

Powiązane Tematy