Kto kocha jeść, ale pilnuje, aby jego dieta była rzeczywiście skuteczna, musi włożyć dużo wysiłku w poszukiwanie potraw smacznych i dietetycznych zarazem. Nadziewana cukinia idealnie spełnia takie oczekiwania. W dodatku można tę potrawę urozmaicać różnymi dodatkami, co uczyni z indyczego mięsa naprawdę smaczny farsz. Warto wymienić jeszcze jedną zaletę tego dania. Nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez solidnej porcji ziemniaków czy ryżu, z przyjemnością wcinają faszerowaną cukinię bez tych zbędnych dodatków.
Składniki:
4 spore cukinie,
1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
1 jajko,
½ papryki czerwonej,
½ papryki żółtej,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
½ kg pieczarek,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
świeże zioła (tymianek, bazylia, szałwia, mięta).
Folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Cukinie myjemy, obcinamy im zdrewniałe części i kroimy wzdłuż, na pół.
Łyżeczką wybieramy delikatnie część miąższu ze środka, aby stworzyć miejsce, w które później włożymy mięso.
Lekko oprószamy cukinię pieprzem i solą.
Teraz czas na farsz.
Do dużej miski przekładamy mięso, posiekane świeże zioła (tymianek, bazylia, szałwia, a nawet trochę mięty), sól i pieprz i mieszamy.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy przez 5 minut posiekaną w kostkę cebulę.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dokładamy do cebuli. Smażymy kolejne 5 minut.
Tak przygotowane, lekko ostudzone warzywa dokładamy do mięsa.
Pieczarki myjemy i kroimy także w kostkę.
Smażymy je na kolejnej łyżce oleju przez maksimum 10 minut.
Grzyby dokładamy do masy.
Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy na końcu.
Całość dokładnie mieszamy.
Masę wkładamy do wszystkich wydrążonych połówek cukinii, zamykamy je i dokładnie owijamy folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.
Pieczemy, w zależności od wielkości cukinii, od 30 minut do godziny.
Aby mieć pewność, że danie jest gotowe, co jakiś czas zaglądamy do piekarnika. Jeśli cukinia jest już całkiem miękka, potrawa jest gotowa.
Jak podawać?
Podajemy ją z wszelkimi sałatami, sałatkami ze świeżych jarzyn. Ja polecam mizerię na jogurcie z czosnkiem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |