Danie najlepiej smakuje na świeżym powietrzu – na pikniku za miastem, na trawie przed domem, na tarasie lub balkonie. Koniecznie z zimnym napojem. Dla dorosłych wskazany chmielowy. Przyprawiona majerankiem potrawa usprawni trawienie, a tłuszcz nie powinien powodować zgagi. Pieczeń będzie bardziej aromatyczna, jeśli dodasz świeżego majeranku. Kupując mięso do tej potrawy zwracaj uwagę, by było świeże i miało jasny kolor.
Składniki:
1,5 kg karkówki,
0,5 kg marchwi,
3 cebule,
1 kg ziemniaków,
4 – 5 ząbków czosnku,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka przyprawy typu Vegeta,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Umyte i oczyszczone mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą typu Vegeta. Odstawiamy na pół godziny, by mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso z obu stron tak, żeby utworzyła się przypieczona skórka, a następnie przekładamy do piekarnika w żaroodporne naczynie z przykrywką.
Mięso pieczemy w piekarniku wraz z tłuszczem pozostałym na patelni. Wystarczy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Co jakiś czas polewamy je kilkoma łyżkami wody.
Marchewkę, ziemniaki i cebulę kroimy na grube kawałki, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Warzywa układamy wokół mięsa. To wszystko pieczemy jeszcze około 30 minut.
Jak podawać?
Gotowe danie podajemy z ogórkami małosolnymi lub surówką z młodej kapusty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 28 zł |