Zrolowane plastry mięsa wołowego smakują wyśmienicie. Pasują do młodych ziemniaków z koperkiem lub szczypiorkiem oraz do sałatki z pomidorów i dymki. Zwinięte zrazy coś w sobie kryją - dowolną kompozycję tworzącą farsz. Te z cebulą, ogórkiem konserwowym i słoniną w środku są najbardziej popularne. Wytrawnego smaku doda im musztarda, a majeranek uszlachetni.
Składniki:
1kg wołowiny bez kości,
50 g słoniny,
2 cebule,
2 ogórki konserwowe,
musztarda do smaku,
majeranek,
sól, pieprz,
ewentualnie łyżka mąki i odrobina wody do zagęszczenia sosu.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w poprzek włókien i rozbijamy na cienkie płaty.
Każdy płat posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i smarujemy niewielką ilością musztardy (smak dowolny).
Słoninę, cebulę i ogórki kroimy w cienkie paseczki i układamy na przygotowanych płatach. Zrazy ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmażamy zrazy i przekładamy do garnka razem z tłuszczem z patelni. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Około 1,5 godziny.
Pod koniec duszenia można zagęścić sos zawiesiną z rozrobionej mąki z zimną wodą. Całość zagotować mieszając.
Jak podawać?
Zrazy podawać z sałatką z pomidorów i dymki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 30 zł |