Bób stał się dla nas przede wszystkim przekąską i rzadko bywa stosowany jako składnik. A szkoda, bo to król roślin strączkowych. Proponuję sałatkę na upalne dni. Jej przygotowanie to przede wszystkim łuskanie ugotowanego bobu, potrzeba więc dużo samozaparcia, żeby nie podjadać ziaren. Jeśli zjadamy tylko te zgniecione, może się okazać, że większość ziaren nie spełnia estetycznych kryteriów i ląduje w żołądku a nie w sałatce.
Składniki:
½ bobu,
3 duże pomidory,
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Bób gotujemy około kwadransa.
Odcedzamy go, kiedy jest jeszcze lekko twardawy, żeby łuskanie nie było mordęgą.
Czekamy aż wystygnie i pozbawiamy go łusek.
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski.
Cebulę kroimy w bardzo cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.
Całość mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny.
Jak podawać?
Sałatkę podajemy do lekkich dań, najlepiej wegetariańskich.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |