Kurczak na szpinaku - Przepis

Przepis kulinarny
Kurczak na szpinaku Zobacz 3 zdjęcia

Kto naprawdę lubi szpinak, ciągle poszukuje nowych sposobów na jego przygotowanie. A ponieważ nie wszyscy jego wielbiciele to wegetarianie proponuję proste danie o włoskich korzeniach. Oczywiście z makaronem, bo to idealny partner dla szpinaku i z gałką muszkatołową, która uszlachetnia jego smak. I pamiętajcie, sezon na świeży szpinak nie trwa wiecznie!

Składniki:

¾ kg świeżego szpinaku,
40 dag piersi z kurczaka,
25 dag sera typu Lazur,
2 łyżki oleju,
opakowanie makaronu Penne,
2 łyżki śmietany,
2 ząbki czosnku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kurczaka myjemy, kroimy na niezbyt duże kawałki i obsmażamy na oleju tak, by zarumieniły się ze wszystkich stron.

Po odstawieniu z ognia ostrożnie solimy (potrawa będzie słona dzięki serowi Lazur).

Szpinak myjemy, szatkujemy i wkładamy do garnka z odrobiną wrzątku.

Do szpinaku wrzucamy pokrojony na kawałki zielony ser, dwie łyżki śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Dusimy ok. 10 minut.

Kurczaka łączymy ze szpinakiem na patelni i podgrzewamy jeszcze kilka minut.

Jak podawać?

Podajemy z makaronem Penne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt25 zł

Kurczak na szpinaku: Podobne przepisy

Kurczak na szpinaku: wypróbuj również

Powiązane Tematy