Kto naprawdę lubi szpinak, ciągle poszukuje nowych sposobów na jego przygotowanie. A ponieważ nie wszyscy jego wielbiciele to wegetarianie proponuję proste danie o włoskich korzeniach. Oczywiście z makaronem, bo to idealny partner dla szpinaku i z gałką muszkatołową, która uszlachetnia jego smak. I pamiętajcie, sezon na świeży szpinak nie trwa wiecznie!
Składniki:
¾ kg świeżego szpinaku,
40 dag piersi z kurczaka,
25 dag sera typu Lazur,
2 łyżki oleju,
opakowanie makaronu Penne,
2 łyżki śmietany,
2 ząbki czosnku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurczaka myjemy, kroimy na niezbyt duże kawałki i obsmażamy na oleju tak, by zarumieniły się ze wszystkich stron.
Po odstawieniu z ognia ostrożnie solimy (potrawa będzie słona dzięki serowi Lazur).
Szpinak myjemy, szatkujemy i wkładamy do garnka z odrobiną wrzątku.
Do szpinaku wrzucamy pokrojony na kawałki zielony ser, dwie łyżki śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Dusimy ok. 10 minut.
Kurczaka łączymy ze szpinakiem na patelni i podgrzewamy jeszcze kilka minut.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem Penne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |