Arrabbiata - Przepis

Przepis kulinarny
Arrabbiata Zobacz 4 zdjęcia

Włoski sos z arabską duszą. Zdominowana smakiem i aromatem chili zadowoli wielbicieli pikantnej kuchni. To sposób aby w pół godziny wyczarować danie prosto z włoskiej trattorii. Ze względu na ostry smak i prostotę w przygotowaniu Arrabbiata to ulubione danie mężczyzn. Idealny pomysł na kolację we dwoje przygotowaną przez niego. Czerwone wino jest świetnym dopełnieniem takiej kolacji. Gorąca atmosfera – murowana.

Składniki:

30 dag makaronu,
45 dag dojrzałych pomidorów (lub 40 dag pomidorów z puszki),
10 dag boczku wędzonego,
1 ostra papryczka chili,
2 łyżki tartego parmezanu,
1 ząbek czosnku,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
sól.

Jak przyrządzić?

Pomidory myjemy, parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Boczek kroimy w drobne kawałki i podsmażamy. Odstawiamy go na chwilę.

Tymczasem oliwę podgrzewamy na patelni, rumienimy na niej pokrojony drobno czosnek przez kilka sekund, następnie dodajemy pomidory.

Papryczkę drobno kroimy i wrzucamy do pomidorów. Dodajemy boczek, solimy.

Dusimy wszystko pod przykryciem przez czas potrzebny do ugotowania makaronu. Może to być spaghetti lub penne, ważne, żeby odlać makaron w odpowiedniej chwili. Potrawa jest smaczna tylko, gdy makaron będzie półtwardy (al dente).

Im dłużej będziemy dusić sos, tym ostrzejszy nam wyjdzie.

Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem. Arrabbiatę podajemy bardzo gorącą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt15 zł

Arrabbiata: Podobne przepisy

Powiązane Tematy