Grilla czas zacząć. Jak tu jednak urozmaicić przyjęcie i zrównoważyć tłuste menu? Czym zaskoczyć gości? Jedną z możliwości jest wykorzystanie piersi z kurczaka. Aby nie wyszły zbyt suche i bez charakteru, dodajmy pieczarki i sporo rozmarynu. Najlepiej świeżego. Grill to niekoniecznie kolejne tysiące kalorii, to okazja do przygotowania dań smacznych i lekkich. Zachęcamy więc do grillowania na świeżym powietrzu!
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka,
4 duże pieczarki,
sok z cytryny,
filiżanka świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego,
sól,
pieprz,
olej.
Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone piersi z kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszenie. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem.
Pieczarki umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem.
Włożyć grzyby do mięsa i zawinąć w nasmarowaną olejem folię aluminiową. Grillować 30 minut.
Do dania warto przygotować sosy, które urozmaicą smak potrawy.
Jak podawać?
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |