Kuchnia chińska wykorzystuje najróżniejsze rodzaje mięs. Krążą legendy o dziwnych gatunkach zwierząt wrzucanych do gara. Czasami trudno się zorientować, jakie zwierzę zjadamy w tanich chińskich knajpkach. Tymczasem w domowych warunkach możemy zadbać o jakość. Proponuję pewniaka – polędwiczki wieprzowe. Mają to do siebie, że potrzebują tylko chwili obecności na patelni, żeby osiągnąć idealną miękkość. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, którą tak lubimy w chińskich daniach.
Składniki:
30 dag polędwicy wieprzowej,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
30 dag pieczarek,
kilka grzybków Mun,
1 marchew,
1 por,
2 łyżki oleju,
garść prażonych pestek słonecznika,
1 łyżka sosu sojowego,
½ łyżeczki przyprawy „5 smaków”.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w słupki. Mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Tymczasem wszystkie warzywa kroimy w naprawdę drobne słupki a pieczarki i grzybki Mun w plasterki.
Rozgrzewamy na patelni (najlepiej typu wok) olej, wrzucamy mięso i obsmażamy je bardzo krótko, najwyżej minutę.
Dodajemy pokrojone warzywa i przykrywamy pokrywką.
Po pięciu minutach wsypujemy przyprawę „5 smaków” i zostawiamy całość bez pokrywki.
Jeszcze kolejne 5 minut i potrawa jest gotowa.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem, najlepiej Basmati, posypując całość uprażonymi pestkami słonecznika.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 25 zł |