Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka,
4 łyżki gęstej śmietany,
3 łyżki musztardy,
1 łyżka oleju,
3 łyżeczki sosu sojowego,
2 łyżki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi płuczemy, suszymy i lekko rozbijamy. Większe kawałki kroimy na pół. Nacieramy solą, pieprzem i sosem sojowym. Odstawiamy na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka, obsmażamy z obu stron. Dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.
Do powstałego sosu dodajemy śmietanę oraz musztardę. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.
Jak podawać?
Mięso wraz z sosem podajemy z kaszą kuskus lub ryżem. Dobrym dodatkiem będzie sałata ze śmietaną lub mizeria.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |