Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym - Przepis

Przepis kulinarny
Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym Zobacz 3 zdjęcia

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka,
4 łyżki gęstej śmietany,
3 łyżki musztardy,
1 łyżka oleju,
3 łyżeczki sosu sojowego,
2 łyżki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Piersi płuczemy, suszymy i lekko rozbijamy. Większe kawałki kroimy na pół. Nacieramy solą, pieprzem i sosem sojowym. Odstawiamy na pół godziny.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka, obsmażamy z obu stron. Dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.

Do powstałego sosu dodajemy śmietanę oraz musztardę. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Jak podawać?

Mięso wraz z sosem podajemy z kaszą kuskus lub ryżem. Dobrym dodatkiem będzie sałata ze śmietaną lub mizeria.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt20 zł

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym: Podobne przepisy

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy