Ta sałatka to tajemnica udanego grilla. Pełni rolę szarej eminencji podczas garden party. Pasuje do każdej potrawy z grilla, może poza pieczonym bananem. Pomidory zmieniają kolor na łososiowy uszlachetniając smak nawet grillowanej kaszanki i zdobywają serca gości. Sos, który powstaje przy okazji, służy jako idealna polewka na piekące się mięso. Poznaj tajemnicę królewskich pomidorów.
Składniki:
2 kg gruntowych pomidorów,
5-7 ząbków czosnku,
4 łyżki oliwy,
sok z połówki cytryny,
¼ łyżeczki cukru,
sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Pomidory należy obrać. Najprościej wykonać to wkładając je na minutę do wrzątku (skórka odchodzi wtedy sama). Pokroić w dużą kostkę i wrzucić do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz.
Całość wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Co jakiś czas warto do niej zajrzeć i pomieszać dla przyśpieszenia procesu.
Nie przerażajcie się tym, że po trzech godzinach w misce zrobi się zupa. Wyłowione z niej kawałki pomidora smakują obłędnie, a sosem można polać zarówno gotowe mięsko na talerzu jak i to na ruszcie. Sałatka pasuje wspaniale do wielu potraw. W moim ulubionym zestawieniu występuje z kurczakiem. Poza tym sos, który zostaje po imprezie można wykorzystać jako bazę do zup, spaghetti i wielu innych potraw.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |