Wariacja meksykańska na temat naleśników, czyli wołowina i czerwona fasola z ostrymi przyprawami. Idealne na obiad. Sycące i apetyczne. Połączenie farszu z dalekich krajów z naszym polskim ciastem naleśnikowym daje wrażenie idealnej kompozycji. Można oczywiście kupić gotowe placuszki tortilla, jednak naleśniki własnej roboty to duża satysfakcja, gwarantująca domowy charakter potrawy.
Składniki:
Ciasto:
20 dkg mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
½ szklanki wody,
łyżeczka oleju,
szczypta soli.
Farsz:
30 dkg mielonego mięsa wołowego,
puszka czerwonej fasoli,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
przyprawa chili con carne lub sól, pieprz i chili,
łyżka oleju do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mieszamy ciasto na naleśniki aż do uzyskania konsystencji, która przypomina farbę emulsyjną. Łyżeczka oleju dodana do ciasta spowoduje, że nie będziemy musieli natłuszczać patelni. Po usmażeniu naleśników zawijamy je w torbę foliową, żeby nie wyschły, na czas przygotowania farszu.
Smażymy mięso mielone na łyżce oleju (ok. 10 min.). Do smażenia używamy widelca, którym rozdrabniamy mięso. Pod koniec smażenia dodajemy dwie łyżki koncentratu, fasolę i przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Zanim zaczniemy zawijać naleśniki odczekajmy kwadrans, żeby nie poparzyć paluszków.
Nie nakładajmy zbyt wiele farszu, bo po pierwsze jego smak jest intensywny, a po drugie istnieje ryzyko rozpadnięcia się naleśników podczas powtórnego smażenia.
Po nałożeniu farszu zawijamy naleśniki, najlepiej w kopertkę, która zabezpiecza mięso przed wypłynięciem. Smażymy chwilkę do uzyskania odpowiadającego nam poziomu chrupkości i podajemy od razu po zdjęciu z patelni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |