Niemal każdy ma swój przepis na sernik. W zależności od jakości sera i poziomu zmielenia sernik zmienia smak. Jeśli chcemy, żeby był super puszysty i słodki, pilnujmy, by ser był dwu lub trzykrotnie mielony i naprawdę świeży. Ta receptura to spadek po babci. Dzięki niej sernik jest rewelacyjny, puszysty i smaczny jak żaden inny. Najlepszy jest oczywiście z polewą czekoladową.
Składniki:
1 kg tłustego, zmielonego sera,
7 jaj,
budyń śmietankowy,
szklanka cukru pudru,
szczypta soli,
20 dag masła,
cukier waniliowy,
dowolne bakalie,
gotowa polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać cukier waniliowy, ser, budyń i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Wrzucić bakalie a na końcu ubite na sztywno białka. Całą masę przełożyć do formy.
Można piec bez podkładu, tylko na garstce bułki tartej wysypanej na natłuszczoną blachę, albo na spodzie z herbatników w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kwadrans i polać gotową polewą.
Jak podawać?
Można go przyozdobić wykorzystując własne pomysły.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 28 zł |