Jest to mojego pomysłu połączenie dwóch potraw: klasycznego penne z peperoncino i oliwkami oraz panierowanych pieczarek z dodatkiem masła, które tu zastępują oliwki. Pikantna i sucha raczej całość staje się bardziej soczysta z dodatkiem sosu Uncle Ben's.
Składniki:
60 dag penne makaronu
3 papryki: 1 czerwona i 1 żółta i mała papryczka chili
półtorej łyżki posiekanej pietruszki
odrobina majeranku (lepiej smakuje)
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
2-3 peperoncino
2 szczypty soli
pieczarki
jajko
bułka tarta
mąka
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od przygotowania i usmażenia na oleju pieczarek: odcinamy korzonki i myjemy - zwracając następnie staranną uwagę by dobrze je wysuszyć. Teraz panierka: po kolei obtaczamy pieczarki w mące, roztrzepanym posolonym jajku i bułce tartej - cykl możemy powtórzyć.
Smażymy do przyrumienienia na wolnym ogniu na oleju, potem dla smaku odcedzając olej i minimalnie przysmażając jeszcze na maśle. Całość na razie odkładamy. Następnie bierzemy się za przygotowanie papryk: biały miąższ z nasionami usuwamy, tylko barwne strąki krojąc w paski. Tak pokrojoną paprykę, peperoncino i ząbek czosnku podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy.
Resztę oliwy wlewamy do wazy plus natkę pietruszki i kawałki papryki, lecz bez peperoncino i czosnku.
Jak podawać?
Podawać natychmiast po ugotowaniu al dente makaronu:
Wymieszać zawartość wazy z makaronem, na wierzch wrzucić panierowane pieczarki, peperoncino, czosnek. Całość podlać najpierw masełkiem, a potem sosem Uncle Ben's z dodatkiem majeranku i gotowe!
Uwagi:
Smakuje rewelacyjnie - szczególnie po wzbogaceniu masełkiem i sosem. Polecam na wiosenne dni!
Kategoria dania | Dania główne |
---|